Bästa aktierna för nybörjare 2021: Börja handla aktier nu

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Är du nybörjare på aktier och precis ska komma igång med ditt sparande? I början är det rätt mycket frågor och det är mycket som är nytt. Men att börja med aktier kan vara fantastisk intressant och på sikt också ändra hela ens liv. Varje resa börjar dock med ett första steg och vi ska försöka reda ut så mycket som möjligt så du slipper gå på vanliga nybörjarmisstag vid aktiehandel. 

Det vi vill vara tydliga med är att aktier inte är utan risk och det finns absolut en risk med att man förlorar pengar man investerar. Om man däremot bara har lite koll, undviker de värsta fällorna och investerar på längre sikt är det historiskt sätt en fantastisk möjlighet att få sina pengar att jobba för en. 

Komma igång med aktier steg för steg

Det första steget för att kunna köpa aktier är att öppna ett konto på en nätmäklare. Avanza och Nordnet är de mest populära alternativen för renodlade nätmäklare, men du kan såklart också använda din vanliga bank.

När du öppnat valt var du vill köpa aktier så kan du välja vilket typ av konto du vill ha. Investeringssparkonto är vanligast och enklast för att hantera skatten, men du kan också ha en kapitalförsäkring eller en värdepappersdepå. Du kan jämföra bästa isk om du vill hitta vilket ISK som är bäst för dig och jämföra olika alternativ.

När du har satt upp ditt konto så är du egentligen redo att handla. Sök upp det bolag och aktie du vill handla genom att utforska olika listor eller sök direkt på hemsidan. För varje aktie finns en massa information om bolaget och du kan också se utvecklingen över tid.

När du hittar en du vill köpa väljer du vilket pris du max kan tänka dig att betala samt hur många aktier du vill ha. Om någon vill sälja så många aktier och till det priset genomförs affären. Grattis, du har precis köpt dina första aktier!

Vad ska man köpa som nybörjare på aktier?

Att köpa sina första aktier är svårt, var ska man ens börja? Ett enkelt sätt att är börja titta på de större företagen på börsen och investera i bolag som man känner till och förstår i branscher som man tror på. De bolagen är kanske inte de bästa aktierna, men det hjälper en istället att undvika risken att göra fel. 

Man kan också börja titta i aktielistorna och filtrera ut de bolag som går med vinst, växer och har någon typ av utdelning. Det ger en indikation på att aktien iaf tjänar pengar och är någorlunda stabilt. 

Värderingen är såklart en viktig del i aktiehandel, dvs. hur mycket är ett bolag värt baserat på de resultat och framtidsutsikter de har. PE-talet ger en fingervisning på vad bolaget värderas till, men det är också ett väldigt dåligt mått för vissa bolag som precis börjar visa vinst, bolag i vissa branscher som fastigheter och investmentbolag osv. Ett bolag behöver inte vara dyrt bara för att PE-talet är högt om man på 1-2 år kan växa väldigt mycket så det plötsligt blir lågt.

Om man har svårt eller helt enkelt bara inte vill hålla på att välja aktier kan man använda sig av exempelvis Sigmastocks som är ett automatiserat sparande i aktier. 

Här kommer ett antal tips för att köpa aktier:

 • Diversifiera din portfölj
 • Undvik de minsta företagen som inte gör vinst
 • Sprid dina köp över tid

Aktierna som har gått bäst under de senaste åren

Det är lätt att tro att man bara ska leta efter undervärderad aktier som har möjlighet att gå upp tillbaka till sin tidigare nivå. Man hör ofta att man ska “köpa billigt och sälja dyrt”, men man ser också att bolag som det går bra för fortsätter gå bra. Att kolla på de bolag som gått bäst och fortsätter utvecklas är alltså också ett sätt att hitta vinnare på aktiemarknaden. Man ska också tänka in att flera av bolagen också gett utdelning över tiden som inte syns i aktiegrafen på deras utveckling.

Utdelningsaktier för nybörjare

Många nybörjare på aktier börjar som “utdelningsinvesterare”. Det innebär att man köper aktier med hög direktavkastning så att man varje år får en viss mängd pengar i utdelning. Det är lite som att få ränta på sina pengar man har på sitt sparkonto. Direktavkastningen beror på vad årets utdelning blir och vad priset på aktien är, vilket gör att det kan ändras från år till år. 

Problemet är dock att många bolag som har hög direktavkastning har svårt att växa, har andra problem som hotar och att utdelningen på sikt kan sänkas. Att bara stilla sig blind på direktavkastningen är med andra ord inte heller bra, men det är såklart ett tecken på att företaget är mer “moget” och “stabilt”.

Här kommer ett antal utdelningsaktier som har en historik av stabil direktavkastning:

Investmentbolag för nybörjare

Investmentbolag är som en fortsättning på fonder vilket för många är inkörsporten till aktier. Ett investmentbolag är ett företag som har som affärsidé att investera i andra företag och sedan ta del av avkastningen vid utdelning eller försäljningen av bolagen. De kan både äga andra företag som är noterade på börsen, men också onoterade innehav som du inte själv kan köpa aktier i. 

När det kommer till investmentbolag så tittar man oftast på substansvärdet (vilket är hur mycket de olika innehaven är värderade till) samt priset på aktien. Handlas aktien för mer än substansvärdet så köper man med premie och handlar man billigare än vad innehaven är värda så kallas det substansrabatt. Många gånger kan det vara att ett investmentbolag alltid handlas med premie eller rabatt, eftersom man tror att det finns större värden än vad substansvärdet är eller att investmentbolaget är bättre än andra på att skapa värden med sina investeringar. 

Här kommer en genomgång av 6 olika investmentbolag man kan kolla närmare på. På Avanza kan du hitta alla olika investmenbolag på ett ställe. 

 • Kinnevik
 • Investor
 • Industrivärden
 • Lundbergs
 • VNV Global
 • Svolder

Vanliga nybörjarmisstag och aktier man inte ska köpa

Nu när vi gått igenom tips för du ska tänka och agera som nybörjare ska vi också titta närmare på vad du också ska undvika och inte göra. 

 • Undvik förhoppningsbolag. Som en generell regel för nybörjare är det bäst att undvika “förhoppningsbolag” och “aktieraketer” som saknar en beprövad affärsmodell, har låg omsättning och ingen vinst. Det är ofta mindre teknikbolag, läkemedelsbolag och en del andra bolag som finns på mindre listor som Spotlight och First North. Många gånger ivrigt påhejade av olika personer i forum och facebookgrupper som vill att kursen ska gå upp. 
 • Undvik certifikat och hävstång. Även om man vill tjäna pengar snabbt så är det oftast det motsatta som händer när man köper certifikat som gör att du får en hävstång på 3, 5 eller 10 gånger kursen. Med de stora svängningarna få man lätt panik när kursen går ned på bara några minuter och man plötsligt förlorat mer än vad köpt aktierna för. 
 • Försöka inte tajma marknaden. Ingen vet vad priset på en aktie ska vara om 1 timme eller 2 dagar. Daytraders och aktierobotar kan såklart nyttja olika köpflöden och snabbt köpa på en nyhet, men att du som nybörjare säljer för att försöka billigare är bara tur om du lyckas. Försök istället sprida ut dina köp över tid, behåll aktier längre och ha en tidshorisont på år istället för veckor. 
 • Köp inte bara för att något gått ned. Om en aktie gått ned så är det lätt att tänka att den kan gå tillbaka till samma nivå och man då kommer tjäna massa pengar. Fallet är ju dock att en aktie ofta går ned av en anledning och om det är ett större problem i företaget kommer det påverka priset över en längre tid. Undvik alltså att “fånga fallande knivar”.

Hur många aktier ska man äga?

Hur många aktier man ska ha beror väldigt mycket på hur insatt man är och vad för mål man har. Om du är nybörjare så är det bäst att till en början sprida din risker och ha minst 10 olika bolag och aldrig mer än 20% av ditt kapital i en enskild aktie. Om ditt största innehav skulle gå ned 25% så har du isf fortfarande “bara” förlorat 5% av ditt totala kapital.

Det finns också andra sätt att tänka kring endast hur många olika aktier du har och det är vilka marknader de befinner sig på och vilka branscher de verkar i. Om du äger 5 olika svenska speloperatörer (kindred, unibet, LeoVegas, Aspire och Angler) så är det fortfarande rätt många risker som skulle kunna påverka alla samtidigt. Din riskspridning är alltså inte så hög som du tror bara för att du har flera aktier. 

Att ha en mer koncentrerad portfölj med aktier har blivit väldigt populärt under senare år men det är framförallt om man är mer insatt och kunnig på specifika bolag. Även koncentrerade aktieportföljer går “all-in” på ett bolag och har alla sina pengar i en enda aktie, utan har ändå 3-5 aktier. 

Ska man köpa A eller B aktien?

Olika aktier kan finnas i olika versioner med A, B eller C som en del i priset. Det innebär att du som aktieägare har mer rösträtt med olika aktier, vilket är ett sätt att mer makt utan att vara största ägare. En A-aktie kanske innebär 100 röster medan en B aktie bara är 1 röst. För dig som mindre ägare är det egentligen ganska ointressant med rösträtten, men det är ändå viktigt att kolla vilken aktie du ska köpa. Oftast är det lättast att köpa den som är billigast, men vissa aktier så är omsättningen väldigt låg i den ena aktien så det är svårare att köpa och sälja eftersom det är färre aktier i rörelse. Kolla alltså snabbt hur många aktier som säljs dagligen i den aktien du ska köpa och välj den billigaste.

Vissa aktier kan också finnas noterade på flera marknader, ex. en i Sverige och en i Finland. Se då till att köpa den svenska så du inte behöver betala extra courtage och valutaväxlingsavgifter.

Hur mycket avkastning kan man förvänta sig?

Det finns inga garantier för att du ska få en viss avkastning när du investerar i aktier tyvärr. Man läser oftast om historisk avkastning som varit närmare 10% de senaste åren, men man ska veta att de är över en längre tidsperiod. Det är inte det bästa sättet att tjäna pengar snabbt. Om just du investerar idag och tar ut pengarna om ett år så är det omöjligt att säga vad du kommer ha tjänat. Oväntade händelser som Covid-19 pandemin och Finanskrisen 2008 har lärt oss att man aldrig vet vad som kommer hända och hur börsen kommer reagera. 

Jag har läst om aktieraketer i en grupp på Facebook, ska jag köpa dem?

Det är svårt att veta vad som är bra och dåligt i början, men att köpa aktier för att någon okänd människa på nätet sagt det är aldrig en bra idé. Om du är lite mer kunnig kan man se det som inspiration när någon nämner en aktie, men du kan aldrig lita på någon annan utan måste själv ta ansvar för dina investeringar. Oftast är det andra aktieägare som haussar sina innehav för att de ska gå upp, så se upp för att bli indragen och inte ifrågasätta. Bättre att sprida dina risker i flera olika aktier och känna sig trygg så du kan sova om natten. Att däremot använda kunskapen på exempelvis finanstwitter kan vara en fördel där man kan ställa frågor och följa diskussionen från olika användare. Hoppas dock alla inlägg med ATH grafer och ryggdunkningar och försök hitta mer genomgående analyser och tankar.

När ska man sälja aktier?

Om det är svårt att veta vilka aktier man ska köpa är det minst lika svårt att veta när man ska sälja. Ett företag som går bra och utvecklas framåt kommer många gånger fortsätta göra det, men om kursen rusar och värderingen plötsligt blir väldigt hög kan det lika snabbt gå ned. Oftast är det ett problem att man snarare säljer för tidigt när det gäller sina bra aktier och försent när det gäller sina dåliga. Man vill så gärna att det ska vända och det känns skönt att ta hem en vinst. 

Ett sätt att komma runt det är att ha många aktier och kontinuerligt investera oavsett kursen. Då får man ett genomsnittligt köppris som förhoppningsvis går upp, utan att man träffat botten eller toppen.

Om ett företag börjar visa tecken på att saker inte går i rätt riktning, värderingen stiger kraftigt utan anledning eller man hittar intressantare aktier så kan man såklart sälja. Man ska alltid känna en trygghet i sin investering och gör man inte det så kan man sälja och investera i något annat.

1 svar på ”Bästa aktierna för nybörjare 2021: Börja handla aktier nu”

Lämna en kommentar