Bästa apparna för aktier och sparande 2021

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Sedan iPhone kom 2007 har antalet appar exploderat och idag finns det ett enormt utbud av olika aktie och sparappar. Även om man kanske tycker det är skönt att sitta ned vid en större skärm när man vill se över sin ekonomi i detalj så ger appar ett snabbt och enkelt sätt att se över och göra vissa återkommande och enkla tjänster. Du kanske vill kunna göra en snabbkoll på ett bolag, sälja en aktie eller bara få en uppdatering på hur ditt sparande går. Det finns en app för allt!

Vi har gått igenom och testat mängder med appar genom åren. Från alla de större bankernas appar till Tink och andra mer moderna ”neobanker” och mer nischade aktieappar. Här går vi igenom ett urval av våra favoriter av appar.

Avanza – Bästa aktieappen

Avanza är antagligen den mest välkända nätmäklaren i Sverige med över 1 miljon kunder. Det som särskiljer Avanza mot andra banker är att deras främsta fokus är sparande och aktier, vilket också syns i hur mycket de fokuserar på att skapa den bästa användarupplevelsen i sin app. I appen kan du enkelt sköta allt som har med din aktier och fonder att göra, se din utveckling, utdelningsdatum, nyckeltal och få månadsrapporter på vad som händer med dina innehav.

Man har förutom de mer förväntade funktionerna för aktiehandel också infört rätt många delar för att hjälpa dig att lära dig mer och hitta aktier som passar dig. Det finns ett ”tinder” liknande för att enkelt screena nya bolag, milstolpar för ditt sparande och snart även en utdelningskalender så du lätt kan se när du får utdelning och hur mycket du får per år eller månad.

Shareville – Bästa aktiecommunity

Om Avanza har den smidigaste och enklaste aktieappen, så har Nordnet det största och mest aktiva communityt via sin Shareville app. Nordnet har såklart sin ”vanliga” app för att köpa och sälja aktier och se över ditt sparande, men det är en bit efter Avanza vad det kommer till funktionalitet och användarupplevelse.

Shareville är dock innehållsmässigt en stor skillnad mot Avanzas placera forum. Här kan man följa andra sparares portföljer (men såklart inte hur stort innehavet är i kronor eller hur mycket pengar personen har) och diskutera specifika aktier med andra. Det gör det roligare att hitta andra som man kan få bolla idéer med om framtiden för ett företag eller bara följa duktiga småsparare och vad de köper.

Börskollen – Dina börsnyheter

Börskollen är en nyhetssida som skriver om allt som har med börsen och aktier att göra. Appen är gratis att använda och här kan du skapa dina egna nyhetsflöden med nyheter för just dina aktier eller ämnen. Du kan också ställa in push notiser så du får senaste nytt direkt om det inträffar något speciellt med ett av dina bolag eller ett PM skickas ut.

Börskollen skapar också en hel del exklusivt material med intervjuer och bloggar som du inte hittar någon annanstans. Appen har nästan 200.000 användare och finns tillgänglig både för Android och iOS.

Savr – Köp fonder billigare

Savr är en ny utmanare som vill erbjuda ett billigare sätt att handla fonder. Istället för att ta provision från fonden du köper (vilket alla andra banker gör) så ger man det till dig som kund och tar istället en årlig avgift som ska ge ett billigare sparande.

I appen kan du enkelt hitta fonder och utforska olika kategorier som du intresserar av. Du får också en snygg och bra översikt över ditt sparande, både hur det går totalt sätt och hur de olika fonderna presterar.

Opti – Skapa ett automatiskt sparande

Opti är en typ av sparrobot som hjälper dig sätta upp ett automatiskt sparande i fonder av olika slag. Det blir som en fond med massa fonder som automatiskt ser till att du får en bra riskjusterad avkastning och själv slipper fundera och sätta dig in i hur du ska investera dina pengar.

I appen kan du justera ditt sparande och få koll på hur det går för dig. Du kan sätta upp ditt sparande direkt genom att svara på enkla frågor för att avgöra vad som passar din portfölj och risknivå.

Etoro – Köp kryptovalutor enkelt

Etoro är en handelsplats för både aktier och kryptovalutor. Det är uppbyggt både som ett community likt Shareville där du kan följa och investera som andra användare, men också handla såsom du själv vill från alla möjliga marknader med så lågt som 0% avgifter.

I appen kan du sköta allt som gäller ditt investerande. Det som är bra med etoro är dels att du får tillgång till många olika typer av investeringar, där utbudet av kryptovalutor är det som framförallt lockar svenskar. Etoro erbjuder handel i mer än 100 olika kryptovalutor på ett smidigt och säkert sätt, med bland annat bitcoin, ethereum, dogecoin, cardano osv.

etoro app

Lunar – Din nya, andra bank

Lunar är en ny, modern och från grunden digital bank för dig som privatperson där tanken är att den ska komplettera din nuvarande bank så du slipper byta helt. Istället kan du använda Lunar för att få ytterligare tjänster och på ett enklare sätt kunna hantera vardags ärrenden.

I appen kan du sätta upp budget och sparmål, och automatiskt få notiser när du går över eller uppnår dem. Du kan enkelt få en överblick över alla dina abonnemang såsom Netflix, HBO, SATS, Spotify osv. så att du vet vad dina kostnader är och lätt kan spara in lite extra om du vill.

Man kan också lägga till automatiska sparanden. Exempelvis kan du sätta upp så att du lägger undan 10 kr varje gång du handlar en kaffe.

Du behöver inte betala en krona i avgift och kan samtidigt få 1% i ränta.

Gimi – Sparappen för barn

När fysiska pengar blir mer och mer ovanligt finns det också ett behov av en digital bank för barn för att hantera allt i från veckopeng till att lära sig mer om hur pengar fungerar. Gimi är en bank som är utvecklad specifikt för det och appen känns också väldigt annorlunda mot en traditionell bank app.

I appen kan man få sin veckopeng eller andra betalningar när man genomför hushållssysslor eller andra uppgifter. Man kan också sätta sparmål för framtiden och se hur långt man har kvar på ett sätt så man lär sig hantera pengar. När barnen blir äldre kan man sedan lägga till mer tjänster och öppna upp så att de kan börja använda pengarna själva.

Man har nu över 400.000 användare och finns både för Android och iOS


Vilka ekonomi och aktieappar använder du?

Berätta gärna nedanför vilka dina favoritappar är och hur du använder dem!

Lämna en kommentar