Omdöme av eToro – Handla krypto och aktier smidigt

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

eToro har blivit en av världens mest populära handelsplattformar när det kommer till handel med aktier och kryptovalutor. För svenskar är den kanske inte lika välkänd som exempelvis Avanza, men eToro har närmare 12 gånger så många användare! Framförallt är det möjligheten att handla direkt med kryptovalutor såsom bitcoin och ethereum som lockar många. Det har också en möjlighet att testa att trada med hjälp av ett demokonto för att känna på plattformen.

Här kan du läsa vårt omdöme och skapa dig en bättre bild av tjänsten. Vi går igenom hur eToro funkar, vilka fördelar och nackdelar som finns så du kan se om det passar dig.

Kort omdöme och översikt av eToro

Om du är intresserad av kortsiktigt handel och trading med framförallt kryptovalutor är eToro ett bra alternativ. Det är enkelt att använda och du får tillgång till långt fler kryptovalutor än om du exempelvis bara använder certifikat på Avanza. Du kan korta valutor och andra instrument såväl som sätta upp algotrading.

eToro är inte ett bra val för nybörjare. Att bara köpa kryptovalutor funkar det bra för, men det finns väldigt många komplexa hävstångsprodukter och tradingtjänster som där man verkligen bör vara insatt. Du bör också vara medveten om de olika avgifterna fungerar.

Börja handla med eToro idag

Handla bitcoin, ethereum och 30 andra kryptovalutor
Följ över 12 miljoner andra investerare och kopiera deras handel
Minsta insättning 500 kr.

Demokonto: Ja

Avgifter: 3/5

Enkelhet: 4/5

Utbud: 5/5

Att investera via eToro innebär alltid en risk. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det finns ingen garanti att du får tillbaka det investerade beloppet. 67 procent av privatinvesterare förlorar pengar vid CFD-handel med eToro.

Avgifter på eToro

Om eToro är billigt eller dyrt beror väldigt mycket på vad det är du ska använda det till. Om du bara ska använde det för att handla svenska aktier så är det absolut dyrt och det är bra mycket mer fördelaktigt att använda ex. Avanza.

Om du istället ska investera i amerikanska aktier eller kryptovalutor så det lite annorlunda. eToro har till att börja med avgiftsfri handel (dvs. du betalar inget courtage) på flertalet amerikanska aktier. Eftersom det är en amerikansk handelsplattform så finns det dock en hel del andra avgifter som du bör vara medveten om.

Det första är att all handel sker med amerikanska dollar (USD) så när du sätter in pengar så växlas de från svenska kronor. Växlingsavgiften ligger på 1,5%, vilket är högre än på Avanza och Nordnet. Samtidigt så behålls de dock i USD så du slipper växla fram och tillbaka.

Du kan också undvika växlingsavgiften genom att använda dig av någon tjänst som växlar till USD gratis innan du sätter in eller tar ut dina pengar. Revolut är ett exempel på en sådan tjänst.

Slutligen har eToro även en uttagsavgift på 5 USD den dag du väljer att ta ut dina pengar. Ingen enorm kostnad men bra att känna till.

Avgifter vid handel med kryptovalutor på eToro

När du handlar med kryptovalutor och CFD:er så tillkommer dock ytterligare avgifter. Exakt hur mycket eToro tar beror på exakt vad du handlar men det kan vara mellan 1-3% vanligtvis. På många andra kryptobörser är det istället en fast avgift.

Vad eToro och många andra kryptobörser gör är att man tar ut en avgift via spreaden (skillnaden mellan köp och säljkurs). Ska du köpa bitcoin så lägger man alltså på 0,75% på priset som visas för valutan.

Copytrading – kopiera andras handel

En funktion som eToro har som inte är så vanlig är något de kallar copytrading. I korthet innebär det att du kan följa andras handel och kopiera hur de köper och säljer aktier, valutor och annat.

Det finns topplistor med de mest framgångsrika traders som använder eToro så du kan hitta personer som du tycker verkar intressanta. När de sedan gör en affär så kan du välja om du vill kopiera deras handel. Ett smidigt sätt om man vill lära sig hur andra handlar och få inspiration till sin egen handel, även om man kanske inte helst vill rygga blint okända människors trades.

ISK på eToro

Som svensk investerare är ISK (investeringssparkonto) eller Kapitalförsäkring de mest populära alternativen när man handlar med aktier och andra värdepapper. Framförallt för att det är smidigt och varit fördelaktigt skattemässigt de senaste åren.

eToro erbjuder tyvärr inte ISK i dagsläget och det är antagligen inte heller något man ska räkna med i framtiden då det är ett globalt företag där Sverige är en liten marknad.

När du handlar på eToro så sker istället din handel via ett vanligt aktiekonto. På daglig basis är det ingen skillnad, men när du ska deklarera så kommer det betyda att du måste redovisa dina affärer på K4 blanketten och betala 30% skatt på vinsten.

Fördelen är dock att du kommer kunna kvitta dina förluster mot dina vinster, vilket du inte kan göra på ett ISK. Det är inte heller någon skatt på insättningar och uttag, utan du kan fritt flytta dina pengar utan att skatta (så länge du inte säljer värdepapper för att flytta, då blir det ev. vinstskatt).

Lämna en kommentar