Finanstwitter: lär dig om aktier genom att följa andra på twitter

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Twitter är en social plattform som var tidigt ute men kanske aldrig blivit lika använd som facebook eller instagram. På senaste år har det dock seglat upp ett ganska starkt community där väldigt framgångsrika investerare såväl som nybörjare kan ta del, diskutera och tipsa om olika aktier. 

Hashtaggar att följa och upptäcka

Hashtaggar är ett sätt att tagga olika inlägg så att andra lättare kan hitta och följa olika ämnen eller diskutera liknande ämnen. När man skriver ett inlägg kan man lägga till “#” med ett ord så blir det automatiskt en klickbar hashtagg. För aktier kan man även använda “$” och kortnamnet för aktien för att på ett smidigt hitta dem. Du kan exempelvis skriva $TSLA för att hitta andra användare som skriver om Tesla.

Twitter funkar på det sättet att man väljer vilka användare man vill följa och ser dem på en tidslinje. Händer det något så ser du direkt det senaste uppdateringarna, men du kan också välja att se de utvalda 

#uppesittarkväll

Uppesittarkväll inträffar varje kväll inför löning när EFN arrangerar en uppesittarkvällar med gäster och diskussion vad man ska köpa för aktier nu när man har mer pengar på kontot. 

#sparadkrona

Sparadkrona är de mer ekonomiska människornas hashtag, där man tipsar om olika sätt att spara in pengar. Ibland något ironiskt (eller är det?) som när någon delar sina diskmaskinstabletter i två delar. 

#fintwit

Fintwit är en vanlig hashtag som används för att uppmärksamma andra svenskar inom finanstwitter. Här kan det vara ganska blandat med tweets från både nybörjare som stället frågor till längre diskussioner.


Några av de mest populära profilerna på Twitter 

Det finns som sagt mängder med duktiga investerare på twitter och vem man föredrar att följa beror på en själv och sitt intresse. Här är ett gäng av de mest populära twittrarna som alla har 10.000 följare:

Nicklas Andersson (@Investeraren)

Aktienörden nummer ett som jobbar på Avanza som sparekonom. Driver är avanzapodden där man märker av hans kärlek till börsen. 

Pappakeno (@pappakeno)

Small cap investerare som bjuder på många fina tips på småbolag och med en hel del humor. 

Axel Karlsson (@NordnetAxel)

Axel hjälper Nordnets kunder med alla möjliga frågor blixtsnabbt på twitter. Är själv en duktig investerare och har stenkoll på allt som har med börsen och företagshändelser.

Alexander Eliasson (@alexeliasson)

Alexander hittar guldkornen till bolagen i på marknaderna du knappt visste fanns. Oerhört påläst och duktig på att investera med ett rejäl underbyggt case.

Professor Kalkyl (@Prof_Kalkyl)

En uppstickare som skriver långa trådar om strategier, kunskap och enskilda bolag. Driver även kalqyl och Quartr.

financeamir (@financeamir)

Initierat och genomtänkt brukar financeamir kunna förenkla de mest komplicerade kvartalsrapporter till något som vi dödliga kan förstå. 

89Olle (@89Olle)

Mellan inlägg om övervärderingar på specifika bolag varvar Olle med med intressanta case på bolag du aldrig hört talas om. En person som går sin egen väg minst sagt. 

Ekka Lundin (@ekkalundin)

Daytrader som har mer än 40.000 följare. Alltid extremt snabb med nyheter på de mest volatila aktierna och bjuder på tekniska detaljer från orderdjupet.


Twitterprofiler inom casino och spel

Igaming och spelaktier har ett stort community och passar sig väldigt bra iom att man kan följa olika topplistor och spelarstatistik för alla möjliga marknader, spel och bolag. Det finns därför också flera utmärkta twittrare att följa för att ta del av den senaste utvecklingen och få en liten fördel mot marknaden. Vissa har något mindre följare eftersom de också är mer nischade.

dividendblower (@dividendblower)

Extremt insatt igaming och spelinvesterare som är väldigt duktig på att dela med sig av statistik och insikter hur marknaden och specifika aktier utvecklas. 

Niclas Juslin (@Niclas_Juslin)

Finsk twittrare som skriver på svenska. Samlar in mycket data och ger bra prognoser för hur spelbolagen går.

Pokertrader (@pokertrader1)

Tidigt inne i G5 entertainment och Gravity. Som f.d. pokerspelare är han väldigt duktig på det psykologiska såväl som förståelse för hur spelbolag. Driver gamingaktier.com där man kan hitta olika spelbolag och skriver även ibland längre artiklar och intervjuer på olika ämnen.

Lakrix (@Lakrixx)

Evolution Gaming specialisten som trackar alla olika spel och hur många spelare som är inne varje dag. Extremt insatt och delger mycket av vad han upptäcker.  


Legendariska profiler inom #fintwitter

Genom åren så har det funnits vissa konton som blivit extra omtalade på twitter. Här är två legendariska och i viss mån kända twittrar (som i viss mån fortfarande är aktiva).

Avanzamannen

När Fingerprint var den mest omtalade och handlade aktien, var avanzamannen kungen över avanzianerna. En daytrader som ständigt gjorde miljonvinster och ibland liknande förluster. 

Kavastu

Den självutnämnde aktienestorn orsakade ständigt diskussioner. Påstådd avkastning av 25% per år i 20 år med sitt egenkomponerade HSI index, men säljer också kurser och böcker. 

Vem följer du på twitter?

Har du någon som du gillar på twitter? Berätta mer i kommentarerna!

Lämna en kommentar