Köpa kryptovalutor: Var du enklast handlar

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Kryptovalutor har blivit allt vanligare som ett investeringsalternativ och det har också kommit fler och fler tjänster där du kan köpa kryptovalutor såsom Bitcoin, Ethereum och Litecoin. Det finns dock flera skillnader mellan de olika handelsplatserna som kan vara bra att förstå när man ska börja att handla med kryptovalutor. I den här guiden så går vi igenom de vanligaste alternativen så du på enklast möjliga sätt kan komma igång.

Att investera i kryptovalutor innebär hög risk.
Att investera i kryptovalutor innebär hög risk och det finns inga garantier på att du får tillbaka pengarna du investerar. Även om vi försöker vårt bäst för att säkerställa att informationen på denna sida är korrekt kan vi inte garantera det. Se därför själv till att se över de faktiska villkoren.

67 % av alla som handlar med CFD:er förlorar pengar. Överväg om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Olika ställen du kan köpa kryptovalutor på

Det finns flera olika ställen du kan välja att köpa och sälja kryptovaluta på. Det som framförallt skiljer är om du köper och äger dina kryptovalutor direkt eller via certifikat, vilket du kan läsa mer om längre ned. Utbudet är annars det som skiljer sig mest där vanliga handelsplatser är rätt begränsade till några få av de vanligaste kryptovalutorna medan du på en kryptobörs kan hitta bra många fler olika. Här är ett urval av välkända handelsplattformar som du kan använda.

eToro

Handelsplattform. På eToro kan du köpa mängder av olika kryptovalutor såväl som vanliga aktier. Det är lätt att sätta upp ett konto och du kan börja med ett demokonto för att se hur det funkar. Minsta insättning är sedan 500 kr som du kan föra över med ditt kreditkort.
Läs mer på eToro

Avanza

Certifikat. Avanza är antagligen det enklaste sättet att börja handla med kryptovalutor genom att köpa certifikat. Utbudet är mer begränsat men de vanligaste kryptovalutorna såsom Bitcoin, Ethereum och XRP finns. Du kan också handla i ditt ISK så du lätt kan hantera skatten.
Läs mer på Avanza

Nordnet

Certifikat. Nordnet är precis som Avanza ett enkelt sätt att handla bitcoin och andra vanliga kryptovalutor via certifikat. Du kan göra insättning direkt med Swish och kan välja att göra dina affärer i ett ISK.
Läs mer på Nordnet

Coinbase

Handelsplattform. Coinbase är en riktigt kryptovalutabörs där du kan handla med alla olika typer av kryptovalutor på riktigt. Det amerikanska företaget är lite krångligare att komma igång med förr svenskar, men du får också 100 kr i bonus när du startar ett konto och sätter in 1000 kr.
Läs mer på Coinbase

Binance

Handelsplattform. Binance är precis som Coinbase en ”riktig” kryptobörs där du får tillgång till alla olika kryptovalutor som finns. Här kan du också handla Binance Coin exklusivt. Det är lätt att komma igång och sätta in pengar med ditt betalkort.
Läs mer på Binance

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är digital valuta som till skillnad mot vanliga valutor är decentraliserad. Det innebär det inte finns någon centralbank som styr över tillgången och därmed priset, utan istället är det utbudet och efterfrågan som styr fritt.

En kryptovaluta kan användas som betalningsmedel men ses kanske framförallt av många som en ny typ av investering i förhoppning om att den ska stiga i värde. För vissa länder där läget är mer instabilt och lokala valutan tappar sitt värde så kan kryptovalutor vara ett enkelt sätt att undvika inflation.

En kryptovaluta baseras allt som oftast på blockchain, vilket ör den underliggande tekniken som möjligör mängder med nya sätt att hantera betalningar och andra typer av kontrakt.

Hur du kan köpa kryptovalutor

Förenklat kan man säga att det finns två sätt att handla med kryptovalutor. Antingen så köper man certifikat på exempelvis Nordnet eller så köper man själva kryptovalutan direkt på exempelvis eToro.

Det finns mängder med olika kryptovalutor som du kan välja att handla med. På bilden ser du de populäraste kryptovalutorna på eToro en dag 2021.

Köpa riktiga kryptovalutor eller certifikat

När man köper kryptovalutor så är det första man ska fundera över om man vill köpa kryptovalutan som ett certifikat eller äga den ”på riktigt”. Det finns flera olika anledningar till varför man hellre vill investera och äga den på det ena eller andra sättet eftersom det påverkar hur man kan använda dem, vilken skatt man betalar och hur säkert det är.

Att köpa certifikat innebär att du inte äger själva kryptovalutan, utan istället investerar du i en finansiell produkt som följer priset på exempelvis Bitcoin. Att handla med certifikat är inte unikt för kryptovalutor utan du kan handla med certifikat i det mesta, allt från vete och olja till guld. Vad det innebär är att istället för att du köper 10 fat med olja som du ska förvara så köper du in dig i vad värdet på tillgången är i det tillfället.

För kryptovalutor så innebär det att du inte behöver förvara eller ta ansvar för kryptovalutan utan istället äger du ett certifikat som motsvarar värdet på lika många coins som du annars hade fått för dina pengar. Det som är nackdelen med att köpa certifikat är att du är låst till börsens öppettider och inte kan handla närsomhelst på dygnet. Stänger börsen du handlar på kl. 17:30 så kommer du inte kunna sälja eller köpa förrän nästa öppningsdag.

Om du istället väljer att köpa faktiska kryptovalutor ”på riktigt” så innebär det att du äger din kryptovaluta själv. Du kan antagligen fortfarande hantera det via den handelsplatsen du använder, men du är också fria att använda dem som du vill. Du kan exempelvis använda det som betalning online eller skicka dem till någon i ett annat land smidigt.

Det som också är bra med att äga faktiska kryptovalutor är att du faktiskt kan flytta dem och på så vis vara oberoende av banker eller en stats inflytande. Ansvaret är dock ditt egna så du måste själv förvara dem på ett säkert sätt.

Vad du ska tänka på när du köper kryptovalutor

Kryptovalutor skiljer sig i ganska många avseenden mot om du skulle köpa aktier eller någon annan typ av tillgång. Se till att du förstår vad det är du köper och vilka villkor som gäller på just den handelsplatsen. Här är några av de punkter du bör se över innan du kastar dig in och börjar köpa bitcoin eller andra kryptovalutor.

Priset bestäms av köpare och säljare

Eftersom alla kryptovalutor är decentraliserade finns det ingen som bestämmer över priset mer än köparna och säljarna. Det innebär att din investering potentiellt skulle kunna bli värdelös och att priset kan svänga snabbt efter hur utbudet och efterfrågan ser ut.

Förstå hur skatten beräknas

När du handlar med kryptovalutor så ska du också betala skatt. Exakt hur den beräknas beror på om du handlar i ett ISK, på ett aktiekonto eller som en valuta, men du behöver vara införstådd med att du kommer behöva betala skatt.

Skydda din investering

Om du handlar och äger faktiska kryptovalutor så måste du se till att dina tillgångar är skyddade. Kolla så att handelsplattformen du använder är säker och vilka villkor som gäller. Även om det inte finns någon centralbank som styr kryptovalutor så gäller såklart ändå lagar som beror på exakt vad du köper och var företaget är registrerat.

Varför man ska köpa kryptovalutor

Från att kryptovalutor har setts som lite av ett skämt och något för ljusskygga kriminella har det mer och mer blivit en accepterad investering. Det finns såklart flera anledningar till det, men en stor del är att man i flera länder ser hur de finansiella systemet är instabilt med hög inflation som gör den lokala valutan värdelös. Kryptovalutor blir då en säkrare hantering som gör att man inte påverkas lika mycket.

Att vissa kryptovalutor såsom Bitcoin har blivit väldigt omtalat och gått upp med tusentals procent har såklart också lett till att många nya tillkommit som också vill tjäna snabba pengar. Intresset har i sin tur också gjort att flera nya kryptovalutor har dykt upp som snabbt blir populära.

Själva användningen av kryptovalutor har också varit omtalad sedan start och man börjar nu kanske se fler steg som går i den riktningen med nya användningsområden. Att köpa kryptovalutor kan alltså också vara att man tror på att man i framtiden kommer få större acceptans och användning, samtidigt som det lockar till sig fler investerare som driver priset uppåt.

Fördelar med att köpa kryptovalutor

  • Du äger dina tillgångar och är inte lika beroende av banker och din stat
  • Du påverkas inte på samma sätt av din lokala valutas förändring
  • Du sprider dina investeringar utanför vanliga typer såsom aktier, fonder och räntor
  • Du kan enkelt skicka eller betala kryptovalutor utan att bli övervakad

Nackdelar med kryptovalutor

  • Osäkert exakt vad priset ska vara och hur man ska värdera tillgången
  • Du ansvarar själv för säkerheten och att skydda dina kryptovalutor
  • Den faktiska nyttan är fortfarande oklar och värdet kan ändras snabbt

Skillnad i skatt när du köper kryptovalutor

När du handlar kryptovalutor så kommer skatten bero på hur du köper dem. Om du handlar certifikat via ditt ISK konto så kommer ditt innehav schablonbeskattas precis som vanligt. Det innebär i korthet att du betalar en viss skatt på det totala värdet på kontot och inte efter om du gör vinst eller förlust. Allting sköts automatiskt av banken som du handlar via. Du kan dock inte göra några förlustavdrag.

Om du handlar direkt med kryptovalutor på exempelvis eToro så är det lite krångligare. Du behöver då själv skicka in hur du köpt och sålt olika kryptovalutor. Om du gjort vinst beskattas den med 30% som i ett vanligt aktiekonto och om du gjort förlust kan du göra avdrag med 70%. Du fyller i detta på din K4 blankett i samband med din årliga deklarationen. Man kan enkelt få en sammanställning från de flesta handelsplattformar och det finns även tjänster såsom Koinly som kan hjälpa dig att automatiskt sammanställa det.

Avgifter och andra kostnader när du handlar

När du köper och säljer kryptovalutor så finns det oftast någon typ av avgift som går till handelsplattformen. Det kan antingen vara en direkt avgift som kallas courtage, en viss procentuell skillnad i kursen eller växlingsavgifter om du även köper i en annan valuta än din egna.

Om vi kollar på hur det ser ut på Avanza kan du när du tänkt lägga en köporder se vad courtaget, dvs. avgiften blir för köpet. Du kan handla gratis på både Nordnet och Avanza så länge du har mindre än 50.000 kr, men sedan blir det en procentuell avgift på köpbeloppet. Det finns också en minsta courtagekostnad som du alltid betalar.

Om du dessutom handlar i en utländsk valuta kontra certifikatets valuta, alltså du köper i Euro fast du har dina pengar i SEK, så kommer du även betala växlingsavgift och växla mot en specifik växlingskurs. Se därför alltid till att undvika detta genom att bara handla certifikat i samma valuta som du har på ditt konto.

Olika kryptovalutor och var du kan handla dem

Här kan du handla Bitcoin

Bitcoin är ju den vanligaste kryptovalutan och kan handlas överallt, antingen som certifikat eller i sig självt.

– Certifikat kan du handla på både Nordnet och Avanza.
– Kryptovalutan kan du handla på eToro, Coinbase och Binance.

Här kan du handla Ethereum

Ethereum är efter bitcoin antagligen den mest välkända kryptovalutan och kan också handlas nästan överallt, antingen som certifikat eller i sig självt.

– Certifikat kan du handla på både Nordnet och Avanza.
– Kryptovalutan kan du handla på eToro, Coinbase och Binance.

Här kan du handla Ripple

Ripple, eller XRP som den förkortas, är också en populär kryptovaluta som också finns som både certifikat eller att handla som kryptovaluta.

– Certifikat kan du handla på både Nordnet och Avanza.
– Kryptovalutan kan du handla på eToro, Coinbase och Binance.

Här kan du handla Cardano

Cardano är en något mindre känd kryptovaluta, som dock varit ganska omtalad på grund av flera spännande projekt där den använts som grund. Finns numer även som certifkat.

– Certifikat kan du handla på Nordnet.
– Kryptovalutan kan du handla på eToro, Coinbase och Binance.

Hur handlar man bitcoin på Avanza?

På Avanza kan du handla bitcoin som certifikat. Det finns lite olika varianter beroende på vilken valuta du handlar i, men skillnaden i övrigt är inte så stor. När du handlar så kan du söka efter Bitcoin och antingen köpa Zero eller XBT. Du ska inte köpa XBTE eftersom den handlas i Euro.

Det finns också flera andra instrument du kan köpa om du vill handla bitcoin på Avanza. Dels bull och bear certifikat som innebär att du också kan köpa i förhoppningen att priset kommer gå ned. Det finns också certifikat med hävstång vilket innebär att du får två gånger så stor rörelse som kursen går. Detta är dock extremt hög risk och du kan förlora MER än ditt investerade belopp, så undvik dessa om du inte är väldigt insatt och förstår risken du tar.

Ska man köpa XBT eller XBTE?

När du handlar med certifikat i Bitcoin så brukar det många gånger finnas två varianter: XBT och XBTE. Båda är certifikat som följer Bitcoins pris, men skillnaden ligger i vilken valuta den handlas i. E:et i XBTE står nämligen för Euro, vilket innebär att du isf köper i EUR istället för SEK. När du handlar certifikat så betalar du nämligen en courtageavgift för transaktionen där det även innefattar en kostnad för valutaväxlingen om du handlat i EUR. Vanligtvis är det 0,25% i valutaväxling om du köper något i en utländsk valuta, så du kommer betala 0,5% bara i växlingsavgift om du köper och sedan säljer ett certifikat som är utfärdat i Euro. Du får också en valutarisk som innebär att din avkastning kommer bero på hur Euron rör sig mot den svenska kronan. Det är med andra ord väldigt onödigt att handla XBTE certifikat, eller några certifikat som är utfärdade i Euro.

Köper du för mindre summor så finns det på Avanza ytterligare ett alternativ: Bitcoin Zero SEK. Det är den som har lägst pris om du köper mindre poster.

Enklaste sättet att köpa kryptovalutor

Är du nybörjare eller redan har erfarenhet att handla med aktier och vill köpa krypto som en investering så är det lättaste sättet att handla med kryptovalutor att köpa certifikat via Avanza eller Nordnet. Det innebär att du inte behöver sköta själva hanteringen av dina kryptovalutor, kan handla i ISK så du hanterar skatten smidigt och omfattas av investerarskyddet.

Utbudet av kryptovalutor kommer vara begränsat, men du kommer fortfarande kunna köpa de vanligaste varianterna. Detta passar framförallt nybörjare som enkelt vill få exponering mot kryptovalutor.

Handla enkelt på Nordnet

På Nordnet kan du enkelt handla Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple (XRP) och Cardano via certifikat. Gör insättning via swish och handla enkelt i ditt ISK.
Läs mer på Nordnet

Bästa sättet att handla med kryptovalutor

Om man är mer insatt eller av andra anledningar vill äga mer specifika kryptovalutor så är det bästa sättet att köpa kryptovalutor att använda en handelsplattform såsom eToro eller Coinbase. Då får du tillgång till många fler kryptovalutor som du kan handla med dygnet runt. Det är en fördel när priset plötsligt går ned på en helgdag och börsen är stängd.

Handlar du med faktiska kryptovalutor kan du också flytta dina tillgångar så bara du själv har full kontroll. Som ägare av kryptovalutan så kan du också använda det på andra sätt än att bara investera i. Detta alternativ passar mer rutinerade investerare eller dem som vill köpa någon mindre vanlig kryptovaluta.

Bästa sättet att handla med eToro

Om du vill kunna handla närsomhelst på dygnet och få tillgång till mer än 100 olika kryptovalutor så är eToro den bästa handelsplatsen. Här äger du dina kryptovalutor och kan enkelt få tillgång till nya möjligheter snabbt.
Gå till eToro för mer info

NFTs och andra kryptobaserade tillgångar

NFT (Non-Fungible Token) är en annan typ av kryptoteknik som kan användas till att exempelvis köpa och sälja digital konst. Varje konstverk får en unik token som blir som ett unikt, digitalt bevis för att konstverket är äkta. NFT byggs som ett lager ovanpå ex. Bitcoin eller Ethereum vilket gör att man sedan kan sälja och köpa, såväl som visa att man äger ett specifikt verk. kryptobull.se har skrivit mer utförligt vad NFTs är och hur det fungerar.

Det har senaste åren exploderat i popularitet och så har även priset vilket gör att vissa ser det som en möjlig tillgång att investera i. NFTs är EXTREMT HÖG RISK, där det är svårt att avgöra vad något är värt (som med all konst). Vill du investera är OpenSea den vanligaste marknadsplatsen där du kan se populära NFT och sedan köpa och sälja med dina kryptovalutor.

Lämna en kommentar