Lunar omdöme och recension: 1% sparränta och enkel aktiehandel

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Lunar (tidigare Lunar Way) är en dansk bank som har över 200.000 användare i Danmark, Sverige och Norge. Sedan man grundades 2015 har man växt rejält och man kom till Sverige 2018. Man är en helt digital bank utan kontor och lägger istället fokus på att skapa den bästa möjliga digitala upplevelsen som underlättar i vardagen. Man kan såklart kontakta dem via telefon, mail och chat om man behöver hjälp.

Just nu erbjuder Lunar gratis aktiehandel.
Läs mer hos Lunar eller ladda hem appen direkt på appstore eller playstore.

Lunar app med extra allt

Grunden i hela Lunar är deras app som faktiskt är överraskande bra. Du får en enkel och bra översikt över hur du använder ditt Lunar kort och kan betala räkningar precis som hos en vanlig bank, men på ett oerhört smidigt sätt. Men framförallt är det alla andra smarta funktioner som gör stor skillnad:

  • Sätt budget och se hur du spenderar dina pengar

Som en modern bank borde vara får man en enkelt och snygg överblick över alla transaktioner man gjort. Du kan kategorisera de utgifter som inte sker automatiskt på ett sätt som passar dig. Det som är speciellt är att du också kan se detaljer för alla rullande abonnemang och enkelt byta eller säga upp dem. Det ger dig bättre koll på din ekonomi och spara mer pengar.

  • Sätt sparmål för och spara automatiskt för att uppnå dem

I appen kan du sätta upp sparmål. Du kanske drömmer om en resa, en ny dator eller att köpa en lägenhet? oavsett hur stort eller litet du drömmer kan du sätta upp mål så du lättare kan följa upp och spara. Det som är extra bra är att du även kan sätta upp regler som automatiskt lägger undan pengar till ditt sparmål. Det kan vara att du vill spara 10 kr varje gång du köper kaffe, runda av till närmsta hundralapp när du handlar eller något annat smart som passar dig. På så sätt sparar du utan att tänka på det.

  • Gemensamt konto och sparande 

Med Lunar kan du sätta upp ett gemensamt konto med upp till 10 personer. Då kan ni dela utgifter och även skapa sparkonton för gemensamt sparande. Ni kan lägga kommentarer till varandra och få notifikationer när kontot används. För att kunna ha ett gemensamt konto behöver en av användarna ha Premium eller Pro konto.

Så här ser delar av appen och funktionerna ut i Lunar.

Sparkonto med 1% upp till 100.000 kr hos Lunar

En av de största fördelarna med Lunar är att de erbjuder ränta på 1% på sitt sparkonto. Även om det inte är en fantastisk avkastning så är det bland det bästa nu när det är låg räntemarknad och många banker ger 0% ränta. Lunar erbjuder 1% ränta på upp till 100.000 kr och det finns inga krav eller avgifter. Om man vill ha kontanter lätt tillgängliga och och ha en buffert för sina vardagskostnader är det ett smidigt alternativ att använda Lunar som ett lönekonto. Räntan du får betalas ut månadsvis och du binder inte pengarna på något sätt, utan kan fortsätta använda dem som vanligt för räkningar och andra utgifter.

Lunar erbjuder aktiehandel

Sedan juni 2021 erbjuder Lunar numer också aktiehandel. Courtaget, alltså avgiften du betalar när du köper eller säljer aktier, är alltid 25 kr utifrån vad som hittills kommunicerats från företaget. Första månaderna kommer det dock vara gratis handel.

25 kr i courtaget är jämfört med Avanza och Nordnet (som erbjuder gratis handel i början) något högre än deras miniminivå, men samtidigt billigare än deras courtage som gäller om man köper för större summor. Än så länge finns det ingen tillgänglig information på Lunars hemsida vilka marknader man kommer kunna handla på och om det tillkommer någon ytterligare kostnad vid handel med utländska aktier. Som nybörjare på aktier är man antagligen fokuserad på svenska aktier så det spelar mindre roll.

Möjlighet att integrera med din nuvarande bank

Det kan alltid kännas lite krångligt att byta bank, vilket är anledningen till att Lunar marknadsför sig som “din andra bank”. Du måste alltså inte byta bank om du inte vill, utan bara använda de smarta funktionerna som kommer med Lunar. Genom att ansluta din vanliga bank kan du samla alla dina utgifter och få koll på din pengar på ett ställe. 

Du kanske har ett bankkonto på Nordea, ett kreditkort på ICA Banken och samtidigt handlar med aktier på Avanza? Då kan du samla alla så att du kan få en överblick över allt och få kontroll på din ekonomi. Har du dessutom gemensam ekonomi med en partner så finns det flera funktioner för att ni ska kunna hantera eran allt både gemensamt och separat. 

Avgifter och kostnader

Om du väljer att ha ett standardkort och konto så kostar Lunar 0 kr per månad. Du får fortfarande tillgång till alla vanliga tjänster med app och betalkort, sparkonto med 1% ränta och kan handla aktier. Det du inte får är mer avancerade tjänster som att hantera flera kort och konton, reseförsäkring, abonnemangsöversikt och uttags- och valutaväxlingsavgifter i andra länder.

De två andra nivåerna som finns är Premium och Pro som kostar 79 respektive 149 kr per månad. Det ger förutom ytterligare tjänster och utökade möjligheter kring ditt sparande även ett betalkort i metall. Behöver du inget betalkort i metall? Då räcker det nog med Standard, särskilt i början innan du vet hur det fungerar. 

Vad gäller aktiehandel så är det relativt nytt, men verkar i dagsläget kosta 25 kr i courtage oavsett konto. Hur det fungerar vid handel med utländska aktier, då det ofta är en växlingsavgift och högre courtage, är i dagsläget något oklart. 

Google Pay och Apple Pay med Lunar

Lunar erbjuder sedan en tid tillbaka Apple Pay och Google Pay till alla sina kunder. Det är ingen extra kostnad för att använda det och det ingår oavsett vilket typ av konto du har. Allt du behöver göra är att gå in i Lunar appen och aktivera tjänsten och följa instruktionerna för att aktivera det.

Google Pay och Apple Pay innebär att du kan aktivera och använda din mobil, tablet eller smarta klocka för att betala i de flesta butiker (som har trådlös betalning). Du kan också använda det online när du handlar i ett antal olika webbutiker. 

Säkerhet – Hur vet man att Lunar är säkert?

Lunar har sitt huvudsäte i Danmark och därför också dansk banklicens. Det innebär att man har en insättningsgaranti på upp till 1 miljon svenska kronor om de hamnar i ekonomisk onåd och går i konkurs. Precis som alla andra finansiella tjänster är man såklart även reglerade av den svenska finansinspektionen och deras regler.

Omdöme

Lunar är en väldigt smidig bank som fungerar väldigt bra för allt man egentligen behöver. Med 0 kr i avgift så känns det som ett rimligt alternativ till att ha en av storbankerna och betala en avgift för det lilla man använder det till. Det känns också som ett av de bättre alternativen för att hantera sina kontanter så man iaf får någon ränta på sin pengar.

Det som är lite synd är att man behöver ett Premium eller Pro konto för några av de funktioner som faktiskt skiljer det från andra banker. Vissa av dem har begränsat med användning och värde, men det gör ändå skillnaden mindre.

Det som är intressant är ändå hur de fortsätter utvecklas i snabb takt. Efter att ha infört aktiehandel är man mer och mer en komplett tjänst som kan komma att skapa nya smarta funktioner.

Lämna en kommentar