Spara ihop till en miljon – så lång tid tar det

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

En miljon kronor kan låta svindlande för de flesta, men det är kanske inte riktigt så svårt eller ovanlig som man kan tro. Det är inte heller någon omöjlighet att spara ihop till en miljon, men det kräver att man sparar mycket och på rätt sätt. Genom att spara mycket och investera med en bra avkastning över en längre tid kan egentligen alla svenskar bli miljonärer.

Räkna ut hur lång tid det tar att spara

För att räkna ut hur lång tid det tar att spara ihop en miljon för just dig så är det ett antal olika saker som spelar roll och påverkar. 

Dels är det ditt startkapital, alltså hur mycket pengar du redan har. Har du redan pengar som du kan investera så hoppar du direkt fram några steg i processen. 

Sedan är det såklart hur mycket du kan lägga undan och spara varje månad. Är du ung och inte har några utgifter kan det vara väldigt mycket vilket gör att det går snabbare. Även om du bara kan spara 1000 kr i månaden är en miljon inte ouppnåeligt, de tar bara lite längre tid.

Sist men inte minst är det din avkastning, hur mycket ditt sparande ökar i värde genom att växa av sig självt. Här kan du se hur lång tid det tar att spara ihop till en miljon om du börjar idag och månadssparar olika belopp.

Ränta på ränta effekten gör skillnaden

Ränta på ränta effekten innebär att din investering ökar i värde exponentiellt, alltså tjänar du mer och mer pengar även om den procentuella avkastningen är densamma. Den bakomliggande faktorn är att när ditt investerade belopp ökar i värde sker det genom en procentuellt ökning. Du kanske får 10% per år i avkastning på dina aktier under 10 år. Om du har 100 kr som du investerat får du första året 10% på 100 kr, så du får 10 kr och har totalt 110 kr. Andra året får du också 10% men nu är det 10% av 110 kr, så du får 11 kr.

I början märker man kanske inte av effekten jättetydligt men ju längre tiden går desto blir skillnaden. På sju år kommer dina pengar ha dubblats (inte 10 år som man kanske lätt tror om man inte har koll på ränta på ränta effekten) och du då får 10% är det på 200 kr istället för 100 kr. Du har alltså dubbelt så mycket pengar och får ut dubbelt så mycket avkastning! Det är också nu det roliga börjar, för på ytterligare sju år kommer dina pengar dubblats igen. 200 kr blir 400 kr och du har nu 4 gånger så mycket pengar som du började med. 

Om du investerar i aktier får du under åren också direktavkastning i form av utdelning som en del av din avkastning. Genom att återinvestera utdelningen så ökar du också på ränta på ränta effekten och tiden det tar att spara ihop till ditt mål. Om du istället tar ut den minskar effekten.

Tid är en viktigt faktor, börja spara idag

Som du märker är det både ränta på ränta tillsammans med tid som kommer hjälpa dig i ditt sparande. Det enda du kan påverka vad gäller tid är egentligen när du börjar, så ju snabbare du börjar spara desto bättre. Därefter handlar det mer om uthållighet och invänta när plötsligt din avkastning är större än det du sparar. Starta ditt sparande så snart som möjligt är det enda tipset man kan ha.

Högre avkastning är en av de saker som påverkar hur snabbt det går

För att spara ihop till en miljon vill du få en bra avkastning som gör att pengarna jobbar åt dig. Det sker när du får avkastning på ditt sparade kapital. I dagsläget är räntorna låga, så det är svårt att lägga sina pengar på ett sparkonto och låta räntan ticka in. Istället drar sig de flesta till aktier och fonder av olika slag, men också alternativa investeringar såsom kryptovalutor och peer-to-peer lån. 

Hur mycket du sparar är extra viktigt i början

Det säger väl sig själv, men ju mer du kan spara desto mer pengar har du som kan ge avkastning. I början är det dina insättningar som ger den största effekten på ditt sparande, men allteftersom tiden går och kapitalet växer så påverkar dina insättningar mindre och mindre i förhållande till ditt totala belopp. 

Som du kan se i tabellen nedan är dina insättningar det viktigaste som påverkar hur lång tid det tar att spara ihop en viss summa. Ju mer du sparar desto snabbare går det. Här är några tips för att komma i gång med sparandet.

Hur inflation och skatt påverkar sparandet

Över tid så kommer du såklart betala skatt på din avkastning, oavsett hur du sparar. I räkneexemplen ovan har vi bortsett från skatten eftersom den dels är relativt liten och också skiljer lite beroende på hur du sparar. Om vi tänker att du öppnar ett ISK så betalar du varje år en schablonskatt oavsett hur det gått, men om du har ett vanligt aktiesparkonto så kommer du betala beroende på hur din vinst varit varje år. I båda fallen kan du räkna med att det tar något år extra.

Vad gäller inflationen påverkar den egentligen inte hur lång tid det tar att spara ihop en miljon. Istället är det snarare att det du tänkte göra med en miljon kanske kostar en och en halv miljon den dagen du sparat ihop det. Inflationen gör nämligen att pengar minskar i värde över tid.

Hur många har en miljon på banken

När en undersökning gjordes av SBAB 2019 uppgav 1 av 10 hushåll att de har mer än 1 miljon på banken. Det låter ganska anmärkningsvärt, men är ju samtidigt ingen möjlighet som vi sett i exemplen ovan. Om man förutom att spara pengar och investera dem också ägt sin bostad under en lång period så kan man uppnå en fantastisk ekonomisk situation.

Lämna en kommentar