Spara pengar: 6 tips för att sänka dina kostnader direkt

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

I slutet av månaden är ofta man undrar vart alla pengar tog vägen och man tänker att man nästa månad allt ska bli bättre på att spara mer. Det är ganska vanligt att man kan sänka sina kostnader med flera tusen utan att egentligen lägga särskilt mycket tid eller försämra sin livskvalitet, bara göra lite enklare smarta val och faktiskt se över sina kostnader kan göra stor skillnad! Här kommer ett par olika saker du kan börja se över för att sänka dina kostnader direkt.

Se över dina dagliga vanor

Ett bra ställe att börja är att se över din vardag och fundera på vad du lägger pengar på. Ofta har vi rutiner som vi inte tänker på men som över tid blir väldigt dyra. Du kanske snusar eller röker ett par gånger per dag? Köper en take-away kaffe på vägen till jobbet istället för att göra eget? Köper plastpåsar varje gång du handlar istället för att använda en tygkasse eller ryggsäck?

Tänk över vad du köper under en vecka och fundera om du verkligen vill lägga pengar på det och om du kan använda något alternativ för att få det billigare. 

UtgiftKostnad per gångSpara per år
☕️. Take-away kaffe40 kr5.000-15.000 kr
🛍 Plastkasse6 kr1.000-1.500 kr
🚬 Snus & cigaretter45 kr5.000-20.000 kr

Minimera dina tjänster och prenumerationer

Fler och fler saker går över till att bli prenumerationstjänster. Det är musik, sport, TV, mat och allt däremellan. På sätt och vis är det bra för man får tillgång till ett obegränsat utbud som man kan anpassa efter sina behov, men man kan lätt också börja samla på sig många små kostnader som sedan blir en väldigt stor utgift.

För att minska dina kostnader är det bästa att första lista ut vilka tjänster du har för närvarande och vilka du faktiskt använder. Det finns oftast ett par som man glömmer bort att man har rullande, så ett tips är att först titta igenom alla sina konton och lista vilka tjänster man har. Har man flera olika (ex. Netflix och HBO) kanske det räcker med en åt gången? Prenumererar du på olika tidningar kanske du kan nöja dig med e-tidningen eller bara helgdelen?

En del tjänster tillåter också att man delar på kontot, ex. kan man ha Viasat och dela det med en kompis så att man halverar sin kostnad. Det kan också vara att det finns en annan prisplan som passar en mer, ex. Spotify har ett för sambo och familj som är billigare än två separata abonnemang. Har du gymkort men inte utnyttjar alla center eller går på alla pass? Byt till en billigare plan eller börja träna på annat sätt, löpning är ju gratis om du vill vara extrem med ditt sparande.

UtgiftKostnad per månadSpara per år
📺 Netflix89-159 kr1.000-2.000 kr
📰. Dagstidning100-500 kr1.500-6.000 kr
🎧 Spotify109-189 kr500-2.000 kr

Se över dina lån

Boende och bil är de största utgifterna för de flesta hushållen. Du kan såklart flytta eller byta till en billigare bil, men för att sänka kostnaderna direkt är det lättast att börja med att se över dina nuvarande lån. 

Se över ditt bolån

Om du har bostadslån finns det flera olika sätt du kan få en bättre ränta. Du kan börja med att förbättra dina förutsättningar för att få en låg ränta och kostnad. Se över din nuvarande belåningsgrad och amorteringsgrad så du vet vad som krävs för att hamna i en bättre grupp. Du kanske har en buffert du kan använda för att betala av lite extra? Du kan också kontakta en mäklare för att värdera upp din bostad (oftast är det kostnadsfritt) så att du får en lägre belåningsgrad.

Se också över vilka andra tillgångar och lån du har. Många banker ger en lägre ränta om du samlar allt på ett ställe eller har totala tillgångar över en viss summa. Exempelvis Nordnet och Avanza har extra bra bolåneränta om du har över en miljon i samlat sparande. Bor du med en partner är det också bra att kolla över gemensamma tillgångar.

Förhandla och jämför banker

När du har satt de bästa förutsättningarna för att kunna få ett bra lån är det dags att förhandla och se över vilken bank som kan ge den bästa räntan. Du kan börja med din nuvarande bank för att se vad de kan göra. Du kanske kan flytta in dina övriga tillgångar eller binda räntan på 1 eller 2 år för att få en bättre ränta? Många banker behåller gärna sina bra kunder, så det går oftast att pressa under listräntan. 

Samtidigt som du ser över din nuvarande banks möjligheter att sänka räntan så bör du se över vilka andra bankers erbjudanden. Att byta bank är inte så svårt som det verkar, men samtidigt är skillnaderna oftast ganska små så det kan vara värt att också tänka över hur mycket man sparar in per år. Om du minskar din ränta med 0,2 procentenheter för ett lån på 3 miljoner så sparar du 6000 kr/år, eller 500 kr i månaden.

LånRänteförändringSpara per år
💰 3.000.000 kr0,2 %-enheter6.000 kr
🚘. 250.000 kr0,5 %-enheter1.250 kr

Minska dina matkostnader

Att äta bra är viktigt, men det finns inget som säger att det måste vara dyrt. En familj på 4 personer köper mat för nästan 6000 kr per månad utan att räkna in ev. luncher. Med luncher inräknat finns det alltså rätt mycket att spara in på. Det är inte meningen att du ska äta havregrynsgröt tre gånger om dagen, utan snarare fundera över vilka råvaror som är i säsong, laga rätt mängd så det inte blir spill och variera vad man lagar. 

Det är ofta man slänger mat som gått ut, så kör en vända en gång i veckan för att se över vad du borde använda. Man kan alltid göra en sallad eller gryta med grönsaker som är påväg att bli dåliga. Det hjälper också att planera vad man ska handla så man inte står i butiken och köper saker man redan har eller inte behöver.

Äter du lunch ute? Det är klart att man ska unna sig, men ibland kanske det är ok att ha matlåda och även äta på ett billigare alternativ än det bästa. Om du gillar att gå ut och äta ska du såklart göra det, men vill du spara pengar så kanske det är värt att spara in något restaurangbesök och istället göra det till något speciellt när du väl går ut?

Det man kanske ska fundera extra över är att inte köpa sämre råvaror bara för att komma billigare undan. Bra mat kostar trots allt och de frysta kinesiska kräftorna eller köttet från Bulgarien kanske inte heller är helt rätt val för dina hälsa. Du kanske däremot kastar ett extra öga och jämför liknande alternativ innan du lägger det i korgen.

UtgiftKostnad per gångSpara per år
🍽. Äta ute – lunch125 kr20.000 kr
🍾 Äta ute – restaurang 1500 kr18.000 kr
🛒 Handla billigare15% mindre12.000 kr

Sänk dina el och uppvärmningskostnader

El och uppvärmning är en inte helt obetydlig del av ens kostnader, speciellt om man bor i villa. En vanlig villa med eluppvärmning förbrukar ca 20.000 kWh/år med en genomsnittlig kostnad på 1,5 kr/kWh. Det innebär att en villaägare lägger över 30.000 kr per år i elkostnad. För en lägenhet är det något mindre eftersom föreningen oftast står för vissa delar av kostnaderna och det är mindre yta, men det uppgår ändå lätt till 5.000 – 10.000 kr per år.

Vill man sänka sina kostnader finns det såklart två sätt, antingen sänker man sin förbrukning eller kostnaden för el och uppvärmningen. Ett enkelt sätt att minska sin elkonsumtion är att se till att apparater och belysning som inte används är avstängd. Det finns rätt många eltjuvar och det kan vara värt att sätta in timers så det inte står och tickar pengar på dagarna när man inte är hemma. Se också till att du använder element effektivt och inte har drag som gör att värmen försvinner så fort du köpt den, speciellt om du bor i villa. 

Vad gäller kostnaden är det lättaste att se över vad du egentligen betalar. Om du aldrig jämfört olika elbolag så är det dags. Med elskling går det superenkelt att få bästa priset och sköta hela bytet. Bor du i villa kanske du också ska fundera på om du vill byta till bergvärme, fjärrvärme eller någon annan typ av värmekälla.

Res billigare

Vad gäller resor så finns det två typer av resor som man kan tänka på. Dels är det dina vardagsresor som du gör ofta, som att ta dig till jobbet eller åka för att handla. Sedan är det större resor som sker mer sällan men också kostar mer, såsom semesterresor på vintern och sommaren. 

Om vi börjar med att titta på vardagsresor. Låt säga att du i dagsläget pendlar med bil. Du har då bränslekostnad, parkeringskostnad, ev. trängselavgift utöver själva värdeminskningen. Det säger sig själv att det inte är billigt, men hur kan man minska det? Du kanske kan samåka med en kollega eller granne som jobbar i närheten? Eller så kanske du har ett jobb som gör det möjligt att jobba hemifrån ett par dagar i veckan så du slipper lägga tid och pengar på att förflytta dig?

Om du inte har bil kanske du åker kommunalt vilket blivit väldigt dyrt på senare år. Här är det återigen en idé att jobba hemifrån och kanske dela på pendelkort med en partner eller kollega, eller ta cykeln de dagar det är fint väder?

Vid större resor när man ska flyga är det såklart värt att spara in pengar på själva biljetten genom att jämföra priser och boka i rätt tid för att få ett bra pris, antingen väldigt tidigt eller väldigt sent. Många gånger kan dock kostnaderna runt resan vara minst lika stora och också lättare att dra ned på. Mat och dricka på flygplatsen kan man hoppa med lite planering, transport från flyget till hotellet kanske ingår eller finns att köpa på förhand till ett billligare pris. Se också över vilka reseförsäkringar och skydd du redan har med ditt försäkringsbolag och betalkort så du inte betalar extra för något du inte behöver.

Vad är dina bästa spartips?

Lämna gärna en kommentar med tips på hur du minskar dina kostnader och sparar pengar!

Lämna en kommentar