Tjäna pengar snabbt: 11 tips och råd för att öka din inkomst nu

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Ibland är livet inte riktigt som man vill och ekonomin kärvar. Du kanske fått en plötslig oväntad utgift eller kostnad så du behöver tjäna pengar snabbt och undvika att ta lån. Här har vi satt ihop några enkla sätt att tjäna pengar på, både online och hemifrån.

Fyll i betalda undersökningar

Om du vill jobba hemifrån och på tider som passar dig så är det lätt att börja med att fylla i undersökningar. Många företag vill få in åsikter från konsumenter och se vad folk tycker om deras varumärke, produkter eller marknadsföring. Beroende på vad för undersökning det är och hur lång tid det tar får du olika betalt, men det är inga problem att tjäna några flera extra hundralappar i månaden. Så istället för att scrolla mobilen kan du fylla i undersökningar och tjäna pengar.

 • Fördelar: Enkelt och fritt arbete, går att göra när och var som helst. 
 • Nackdelar: Det är svårt att tjäna större pengar, dålig timlön  

Hyr ut din bostad på Airbnb

Nu när hemester blivit ett begrepp så finns det ändå mängder med folk som vill få miljöombyte och hyra en stuga, hus eller lägenhet på semestern. Det kan vara ett evenemang i närheten av där du bor eller bara några som ska hälsa på släkt eller vänner. Genom att lägga ut din bostad på Airbnb eller andra sajter kan du själva sätta pris och villkor. Du bestämmer när och till vem du vill hyra ut.

 • Fördelar: Möjlighet att tjäna mycket pengar utan att lägga mycket tid
 • Nackdelar: Kan bli problem om du inte äger bostaden eller hyresgästen orsakar skador

Sälj saker du inte använder på nätet

De allra flesta av oss har rätt mycket saker som vi inte använder och bara står och samlar damm. Gör en rensning av garderoben, förrådet eller barnrummet på saker som du inte behöver eller vill ha. Blocket, Tradera och Facebook Market ger massvis med möjligheter till att sälja dina saker och ändå få helt ok betalt. Beroende på vad du ska sälja passar de olika plattformarna till olika saker. Det är enkelt och smidigt att både få mer plats hemma och mer pengar på kontot.

 • Fördelar: Bra sätt att ändå göra sig av med saker man inte använder och positivt för miljön
 • Nackdelar: Begränsat hur mycket du kan sälja och kan ta lite tid om det är mycket småsaker

Sälj vidare prylar som bortskänkes

Om du inte har något att sälja finns det ändå en anledning att hänga runt på marknadsplatser som Blocket och Tradera, men framförallt Facebook markets. Ibland skänker nämligen folk bort saker som de inte behöver för att det är krävande att köra iväg till tippen eller bara vill bli av med sakerna snabbt. Ibland är det riktigt fina saker som man sedan kan sälja vidare på en annan plattform eller bara vänta ut och sälja vidare på samma ställe men för några hundralappar mer.

 • Fördelar: Ingen ekonomisk risk och enkelt att göra
 • Nackdelar: Tar en del tid att hitta bra objekt och om du inte hittar någon köpare har du plötsligt massa saker

Skaffa ett extrajobb som frilansare

Med gigekonomin och alla olika uber, foodora och liknande företag som poppar upp kan vem som helst börja jobba extra på olika sätt som passar en. Det finns också marknadsplatser som fiverr där tjänster som du kan göra på distans finns, allt från programmering och design till voice over till film eller översättning av text. 

 • Fördelar: Enkelt och flexibelt att göra utöver sitt vanliga jobb
 • Nackdelar: Betalar oftast inte så bra, och inte alltid så stabilt med jobb

Utnyttja olika prova på erbjudanden

När bettingbolag och vissa andra företag har prova på erbjudanden kan det vara värt att se över reglerna och hur du bäst kan utnyttja det. Spelbolag kan exempelvis erbjuda upp till tre gånger din insättning med krav på att du ska omsätta det två gånger. Viss risk såklart, men nästintill gratis pengar om du är noggrann med hur det går till.

 • Fördelar: Enkelt och kul
 • Nackdelar: Risk att du förlorar dina pengar

Börja med affiliatemarknadsföring

Många hemsidor på internet tjänar pengar genom att marknadsföra olika produkter. När en besökare klickar på en länk och sedan köper produkten får ägaren till bloggen, instagramkontot eller youtubekanalen betalat som tack för hjälpen. Ibland kan det ge ganska bra betalt, lån och casino affiliatebolag kan få över 1000 kr per kund som de hjälper till att förmedla. 

 • Fördelar: Kan skala upp och generera väldigt mycket pengar
 • Nackdelar: Tar ofta tid innan det börjar generera pengar och inte säkert att det blir framgångsrikt

Skapa en digital produkt och sälj online

Idag är det superenkelt att skapa en digital produkt och sälja online. Ta något du kan bra eller är intresserad av och skapa en kurs, e-book eller någon annan typ av produkt som du kan sälja online utan att behöva hantera frakt och returer.

 • Fördelar: Kräver bara din tid och kunskap
 • Nackdelar: Kräver en del jobb och kunnande, utan att säkert ge något resultat

Börja med läxhjälp

Skolan har blivit en ännu viktigare del i dagens samhälle och det finns många föräldrar som betalar för extra läxhjälp i hemmet för att ge sina barn bästa möjliga förutsättningar. Om du är student eller utbildad i något skolämne så kan du lätt hitta extra arbete några kvällar i veckan med en elev, vilket oftast inte är särskilt krävande. 

 • Fördelar: Går att kombinera med ett vanligt jobb, passar bra för studenter
 • Nackdelar: Kräver viss kunskap och görs ofta kvällar på bestämda tider

Investera i aktier och fonder

Att investera i aktier och fonder är såklart inte riskfritt och kräver lite startkapital men det finns också möjligheter att tjäna pengar snabbt. Speciellt kryptovalutor som bitcoin har ju med sina stora svängningar i värde gjort människor ofantligt rika, men det är också väldigt hög risk att du förlorar ditt investerade kapital. Oavsett vad så finns det möjligheter att tjäna pengar genom att investera rätt, och historiskt har börsen avkastat runt 7-10% i genomsnitt per år.

 • Fördelar: Möjlighet att tjäna mycket pengar över tid
 • Nackdelar: Kräver en insats och finns risk att förlora pengar

Hyr ut din bil

På samma sätt som airbnb fungerar kan man numer också hyra ut sin bil. Registrera dig och skaffa en digital puck som styr låset så behöver du inte ens vara närvarande utan allt sköter sig automatiskt. Är du en riktigt entreprenör skaffar du en bil enbart för att hyra ut och när du tjänat in kostnaden så köper du ytterligare en för att kunna öka inkomsten. 

 • Fördelar: Enkelt och kräver lite tid, kan ge bra extra inkomst
 • Nackdelar: Viss risk när man lånar ut sin bil och kräver att du äger en bil

Om du inte har tid att tjäna pengar
Om man inte har någon inkomst eller tid att tjäna pengar, så är det möjligt att låna pengar utan inkomst. Lån bör såklart vara en sista utväg att klara sig ut en ekonomisk svår sits, men det finns alternativ om man verkligen behöver pengar snabbt.

Vad har du för tips för att tjäna pengar snabbt?

Kommentera gärna nedan om du har erfarenhet eller andra tips än vad vi skrivit om i artikeln!

Lämna en kommentar